SENER
Kinkerstraat 49A
Hüseyin Teker
Zes dagen per week rijdt hij elke dag om 5.00 uur vanuit Almere naar de groente- en fruitveiling. ‘Johan Cruijff zei altijd: “Ieder nadeel heeft zijn voordeel.” Het is heel vroeg, maar er zijn dan geen files. Ik neem een lekker bakkie koffie en zie op de veiling mijn collega’s weer’, zegt Hüseyin Teker (54). ‘Ik geniet elke keer weer van het aanbod op de veiling. Het is nooit saai. Elk seizoen heeft zijn eigen producten: tuinbonen en postelein in de lente, spruitjes en boerenkool in de winter. Ook komen er steeds nieuwe producten bij.’ Als hij voldoende heeft ingeslagen, gaat hij naar zijn winkel in de Kinkerstraat, waar hij behalve (biologische) groenten en fruit ook delicatessen en huisgemaakte salades verkoopt.
Ondernemersfamilie
Hüseyin groeide op in Izmir, een Turkse stad aan de Egeïsche Zee. Dat hij nu hier zit, komt door zijn vrouw Semiha. Hij ontmoette haar toen zij in Turkije studeerde, werd verliefd en volgde haar toen zij terugging naar Nederland, haar geboorteland.
Vanaf 1990 bouwden ze samen een leven op, eerst in Amsterdam, later in Almere. Ze hebben twee volwassen dochters en één tienerzoon. In 1990 begon Hüseyin groente- en fruitzaak Sener. In het begin kreeg hij hulp van zijn vrouw, maar inmiddels runt hij de zaak alleen. ‘De achternaam van mijn vrouw is Sen, die van mij Teker. Vandaar de naam Sener.’
Binnen vier maanden na aankomst in Nederland begon Hüseyin als ondernemer.
‘Mijn vrouw werkte bij een politiebureau. Ik wilde niet blijven wachten tot zij thuiskwam van haar werk. Ik wilde aan de slag.’ Toen een Turkse kennis voorstelde om zijn winkel in de Kinkerstraat over te nemen, hapte hij toe. ‘Ik kende de straat niet, maar mijn kennis zei dat het een goede plek was. Ik vertrouwde hem.’ Hüseyins opa verbouwde groenten en fruit in Turkije. Hij had hem vaak geholpen en aardig wat kennis opgedaan. ‘Mensen moeten altijd eten. Daarom besloot ik een groente- en fruitzaak te beginnen.’
Ondernemen zit bij hem in de familie. Zijn vader had in Turkije een garage, zijn broertjes hebben er een koffie- en theewinkel. Hoewel hij geen retailopleiding of verkoopervaring had, waagde Hüseyin de sprong. ‘Ondernemen is een kwestie van doen en werken, werken, werken.’
Bijzondere producten
Hij is er trots op dat hij er na al die jaren nog steeds zit. Hoe dan komt, weet hij wel. ‘Supermarkten zijn commercieel, ik niet. Ik wil bijzondere producten aanbieden. Mijn klanten weten dat.’ ’s Zomers verkoopt hij bijvoorbeeld geen ‘gewone’ aardbeien, maar Lambada-aardbeien. ‘Omdat ze vrij zacht zijn, kun je ze minder lang bewaren. Ze zijn prachtig rood en smaken tien keer lekkerder dan andere aardbeien.’
Hij biedt opvallend veel Franse, Italiaanse en andere mediterrane producten aan. ‘Ik zorg ervoor dat mijn klanten meer keuze hebben dan alleen spruitjes en witlof. Ik vind het leuk om hun smaak te verbreden en ze te inspireren.’ Hij verkoopt onder meer courgettebloemen, borlottibonen en cime di rapa, Italiaanse wilde broccoli.
Kennen mijn klanten iets niet, dan help ik ze op weg met een eenvoudig recept.’ Soepel schudt hij er eentje uit zijn mouw: ‘Cime di rapa in stukjes snijden, even blancheren en daarna in olijfolie roerbakken met fijngesneden Spaanse peper, ansjovis en knoflook. Serveren met ‘oortjespasta’, orecchiette, en pecorinokaas.’ Hüseyin hoopt dat iemand uit de familie de winkel zal overnemen. De zaak én klanten zitten in zijn hart. ‘Sener is een sociale instelling. Sommige klanten komen al jaren langs. Ze zijn een beetje familie geworden.’ Hij heeft de buurt zien veranderen. ‘Oud-West wordt tegenwoordig Goud-West genoemd. Door al die bijzondere winkels is het hip geworden. In andere straten zie je veel leegstand, maar hier niet. Ik ben omringd door kleine ondernemers met mooie spullen. Ik zit hier goed.’